sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Tuntematon potilas


Onko sinua tullut vastaan Kantasolurekisteri? Itse kohtasin tämän Facebookissa kun tuttavat jakoivat PIENI POIKA TARVITSEE APUASI-tapahtumaa. Tilasin itsekin SPR:n Veripalvelulta välineet näytteen antoa varten. Helppoa kuin mikä. Sylkinäyte purkkiin ja postiin.

Liittymällä Kantasolurekisterin jäseneksi voit antaa potilaalle mahdollisuuden pelastua. Oma kymmenenvuotias tyttäreni, herkistä herkin, oli vähän kauhuissaan sylkinäytettä antaessani. Hän halusi tietää tarkkaan mistä on kyse. Selittäessä herkistyin asian tärkeydestä. Jokainen voi auttaa. 

Häpeäkseni lahjoitan ja osallistun hyväntekeväisyyteen huonosti. Tai no, mikä nyt sitten määritellään ja luetaan hyväntekeväisyydeksi ja mikä taas on tavallista kansalaisaktiivisuutta tai yhteisöllisyyttä. Tai kansalaisvelvollisuutta. Tee niin kuin haluaisit itsellesi tehtävän.

Ajattelin kuluvan vuoden aikana myös luovuttaa verta ensimmäisen kerran. Aiemmin olen kärsinyt matalasta hemoglobiinista, joka verta luovuttavilla naisilla täytyy olla 125-175, mutta nykyään arvo kiikkuu 130 pinnalla. Enää pitää aikataulujen osua Veripalvelun kanssa yhteen ;)

Mikä on ajatuksesi näistä? 


6 kommenttia:

 1. Mä olen mukana kantasolurekisterissä ja ihan harmissani kun ei ole vielä kelvannut. Siippa olisi liittynyt muuten, mutta hänellä on sellainen perussairaus ja sen mukana lääkitys, että ei kelvannut. Täällä olenkin sylkykuppi kourassa odottamassa että isoilla pojilla ikä riittäisi :P rekisteriinhän kaivattaisiin käsittääkseni nimenomaan nuoria miehiä.

  Mä en ole myöskään koskaan luovuttanut verta mutta mielessä se kyllä on käynyt että pitäisi. Mäkin voisin yrittää tämän vuoden puolella päästä luovutusneitsyydestäni eroon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elinluovutustestamenttia aloin kantaa lompakossa heti kun se oli mahdollista aikoinaan, ja tähänkin olisin ollut valmis jo aikoja sitten, mutta nyt hoksasin miten helppoa rekisteriin liittyminen on! Voi kun jokainen huomaisi, ja ne nuoret miehet eritoten :)

   Eiköhän me vertakin luovuteta pian. Nyt se on vähän pakko kun tuli tännekin luvattua... :)

   Poista
 2. Elinluovutustestamentti mullakin on ollut jo vuosia ja olen sitä koittanut lähipiirillekin muistutella. Musta on ihan käsittämätöntä että tuo ei ole vieläkään sähköisenä. Ehdottomasti tuo tieto pitäisi löytyä potilastietojärjestelmästä. Jos se tilanne päälle tulisi niin niitä päätöksiä pitää tehdä niin pian että olisi parempi kun se yksilön tahto olisi jossain sähköisesti ylhäällä.

  Pitääkin perehtyä tuohon verenluovuttamiseen paremmin. Että onko jossain joku lafka johon voi mennä koska vaan luovuttamaan vai mitenkä tämä menee. Täällä oon jo käsivarret ojossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon mun miehelle aina joka välissä sanomassa, että muistathan sitten jos sulta kysytään, niin Mä Haluan Luovuttaa, jos ei korttia löydy. Todellakin pitäisi olla järjestelmässä paremmin.

   Hyvä. Mä olen kanssa käsivarret ojossa :D Mä oon veriryhmältä O rh-. Ja just ton miinuksen takia mulle itselle ei sovi kuin joku 5% veret. Siis olis tärkeätä luovuttaa just harvinaisiakin. Mutta ihan tältä istumalta pitää kattoa koska tänne meillepäin järkätään luovutuspistettä.

   Poista
 3. Kiitos! Kiitos! Myös verenluovutukseen!! Otin senkin haasteena!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!