maanantai 23. joulukuuta 2013

Muumien joulu ja itsetehtyä näkkileipää


"Hemuli herätti muumit keskellä talvea. Muumit ihmettelevät, mitä lumi on ja mihin kuusta tarvitaan. Muumitalon ohitse kulki monta muuta muumilaakson asukasta, joilla oli hyvin kiire valmistelemaan joulua, eikä heillä ollut aikaa kertoa muumeille, mikä joulu on. Muumit kyselivät muumilaakson asukkailta, mitä joulu on ja he ymmärsivät kaiken väärin ja alkoivat pelätä joulua.

Muumit kuulivat, että jouluna tarvitaan kuusta . He lähtivät etsimään kuusta ja löysivätkin sellaisen. He kantoivat kuusen kotiin, mutta eivät tienneet, mitä sillä tehdään. He ajattelivat, että ehkä sen alle mennään piiloon joulua. Sitten nyyti-nyytiäiset  tulivat paikalle ja sanoivat, että joulukuusi koristellaan hienoilla esineillä. Muumit alkoivat koristella joulukuusta. Hemuli-täti tuli paikalle ja ihmetteli, miksi muumit olivat koristelleet joulukuusen pikkuautoilla, naruilla ja kristallikruunun kristalleilla ja semmoisella esineillä, mitä kotoa löytyi. Hemuli-täti oli aina tiennyt, että muumit olivatkin ainä vähän kummallisia." 
(Kopio täältä)

Totta tosiaan, luulisi ihmisten pelkäävän Jotain Joulua, kun on hässäkkää ja ympärillä kireä ilmapiiri. Facebook kannattaa myös sulkea, jos ei itse ole vielä yltiöpositiivisella fiiliksellä ;) 

Hiljalleen tunnelmaan. 
Hyvää joulua!Rustiikkista näkkäriä isovanhemmille joulutuomisiksi


Kotitekoinen näkkileipä
2rkl sulatettua voita
2dl vettä
1tl murskattua kuminaa
1tl suolaa
1dl neljän viljan leseitä
5dl ruisjauhoja
vehnäjauhoja kaulitsemiseen


Sulata voi kattilassa ja laita se kulhoon. Lisää vesi, kumina, suola ja leseet.
Sekoita joukkoon ruisjauhoa vähän kerrallaan ja vaivaa, kunnes taikina alkaa olla raskas ja tiivis. Alusta taikinaa vehnäjauhotetulla alustalla niin kauan, että se on ”sitkeä”. Tee taikinasta pitko ja leikkaa siitä 20-25 palleroa. Kauli niistä ohuen ohuita näkkileipiä, vähän kuin karjalanpiirakan pohjia, mutta rennomman muotoisia. Paista 225 asteisessa uunissa 7 minuuttia. Kiertoilmauunissa voi paistaa monta pellillistä kerrallaan. (Resepti täältä.)

Graavilohi tekeytymässäEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!