sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Kohti tunnelmaa + Saaristolaisleipä

Kävin tänään lasten kanssa automarket-kompleksissa ja iloinen joulumieli on lopulta saavutettu. Tai uskoo ken haluaa, sillä olivathan parkkipaikat ja vapaat kassahenkilöt työn takana. Kannattaa valittaa (kts. edelliset postaukset), sillä näinhän alitajunta työskentelee kohti haluttua lopputulosta. Lopulta vietin puolisen tuntia miesluolassamme (täysin varaston roolia toimittanut viimeiset puoli vuotta) punaisten käärepapereiden kanssa. Melkein kaikki hankittuna!

Taistelin myös kermatölkeistä Prisman kylmähyllyillä ja innostuin haalimaan tavarat joulun Saaristolaisleipään. Reseptin sain töistä, ja tapani mukaan kirjaan sen tänne ylös. Saa käyttää, mut ei o pakko hei.


HELPPO SAARISTOLAISLEIPÄ

1 litra piimää
75 g hiivaa
2 dl siirappia
3dl kaljamaltaita (Tuoppi)
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja
2 rkl voita vuokien voiteluun

Siirappivesi
1,5 dl vettä
0,5 dl siirappia

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi kattilassa tai mikrossa. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää loput aineet, eli siirappi, olutmaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot puuhaarukalla sekoittaen. Taikinaa ei vaivata.

Voitele kaksi 2 litran vuokaa voilla. Jaa taikina vuokiin. Anna kohota liinalla peitettynä 1,5 h.
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paista leipiä keskitasolla noin 2h.

Kun leivät ovat kypsyneet 1,5 h, valele ne siirappivedellä ja jatka paistamista vielä 30 min. Anna leipien jäähtyä vuoissaan. Anna leipien mielellään tekeytyä kylmässä. Leivät ovat parhaimmillaan parin kolmen päivän päästä.

...SIIS VIELÄ EHTII!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!