sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Kuivatut omenarenkaat

Niin paljon kuin ihailen omavaraistaloutta, ei se meinaa luonnistua. Tällä hetkellä pihan viisi omenapuuta tuottavat päänvaivaa, sillä viime viikkojen ajan olen tuonut sisälle päivittäin kulhollisen omenoita, ja arvon mitä niillä tekisin. En tiedä lajikkeita, eikä niitä niin paljoa tule, että olisi asiaa tuoremehuasemalle. Piha on hapan ja kuiva, siispä osa puista on vähän rankoja ja sato on kohtuullinen. Hilloja meillä ei syödä, omenapiirakkaakin menee vain palaset ihan tuoreeltaan ja kiisselit ei iske. Eikä niitä sellaisenaan montaa päivässä tule syötyä. Sitä paitsi isompien mielestä kaupan omenat on parempia (eheee....!). 

Kokeilin tänä vuonna kuivattuja omenarenkaita sähköuunissa. Marttojen ohjeella, 50 asteisessa uunissa 3 tuntia, uuninluukku raollaan. Muutama päivä vielä huoneenlämmössä ja sitten purkkiin. 

On hyviä. Näitä olemme nakerrelleet ihan huomaamatta valtavia määriä. Mitäs muuta modernille perheelle voisi omenasta keksiä?Kaksi pellistä kuivattuna


4 kommenttia:

 1. No varmaan tiedät ja ootte syöneetkin, mutta oma vinkkini on kaura-omenapaistos. Niiiiiiin hyvää jätskin kanssa! Itse tykkään nakata mukaan vielä vähän päärynääkin. Meillä uppoaa aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa! Kiitos muistutuksesta, tänä vuonna ei olla tehtykään :)

   Poista
 2. Olen kade, meillä olisi omenoille menekkiä monen perheen edestä.

  Viime vuonna kuivasin omenoita pyykkitelineeseen viriteltynä, hyviä tuli! Suurin osa menee tai siis menisi jos omenoita saisin, soseeksi pakkaseen. Keittelisin sokerittomia yhdistelmäsoseita omena-puolukka, omena-porkkana ja kokeilisin myös omena-pihlajanmarjaa. Niitä pakastelisin rasioihin sekä varsinkin jääpalakuutoina. Talvella niitä upottelen yleisimmin rahkan seuraan (puolukka-omena on paras), mukuloiden smoothieihin sokerin sijaan sekä marjapuuroihin niin ikään sokeria korvaamaan (puolukka- ja mustaherukkapuurot).

  Joko olet työpaikan kahvihuoneelle kuskannut parhaimpia? Kyllä ne sieltä tuppaa aina häviämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania ehdotuksia! Shoothieen lähden kyllä. Äitini on kuskannut hilloja joka vuosi meille ja olen loppukeväästä käyttänyt ne shoothieihin, lapsille maistuu tosi hyvin. Tämä on toinen kesä tässä kodissa, ja viime vuonna omenoita ei oikein tullut. Ja ei niitä tänä vuonnakaan ole monelle taloudelle.. olen siivuttanut pakkaseen talven piirakoita varten jonkun verran, mutta tuota soseuttamista juuri smoothieen voisin kokeilla. Nimittäin hillot eivät muuten uppoa.

   Tänä vuonna ne ovat aika rupisia (niin kai muuallakin), joten ei kauhean nättejä. Vein töihin muutaman annoksen juuri kahvihuoneeseen ja onpa parempi vaihtoehto pullalle :D

   Poista

Kiitos kommentistasi!