tiistai 25. maaliskuuta 2014

Luetuimmat lasten- ja koululaiskirjamme


 


Lähdin mukaan Sininen Keskitie-blogin kautta Blogien Lastenkirjaviikkoon ja esittelen seuraavassa kirjatarinaamme. Perheen lukurutiinit ovat muotoutuneet omaan malliinsa ajan myötä. Perheessämme on 1-vuotias tyttö, kohta 7-vuotias poika ja 9-vuotias tyttö. Ensimmäinen lapsi, nyt 9-vuotias, aloitti iltasadulla ihan pienenä. Ajatuksella, että se auttaa iltarutiineissa. Ensimmäinen oma unikirja oli Pikku Leo menee nukkumaan. Sen jälkeen kirjat ovat olleet tärkeitä illoissa. 

Kirjoja on ollut aina saatavilla, ja perheen 1-vuotiaan kirjakori on myllätty monta kertaa päivässä. Hän astelee kirja kädessä aikuisen luo, ja silloin on jätettävä kaikki muu ja istuttava lattialle lukemaan. Tiskitkin saavat jäädä. Voi kyllä. Sanoja kertyy hiljalleen kirjoista.

Tällä hetkellä isoimmilla kirjat kuuluvat lähinnä iltaan. Koulu kannustaa myös lukemiseen, säännöllisesti tulee Lukumato-lappunen, jossa viikon ajan lapsen tulee lukea aikuiselle 10-15 minuuttia ääneen vapaavalintaista kirjaa. Koululaiset voivat myös vuosittain suorittaa Lukudiplomin, keväinen palkkio kannustaa lukemaan. Hyvä koulu!

Vanhemman lukema tai itse luettu kirja iltasaduksi on isoille tärkeää, vaikka molemmat osaavat jo itse lukea. Se on se illan hetki, josta ei tingitä. Paitsi uhkaus, lahjonta ja kiristys-metodien iltoina, jolloin on pakko vetää "Ei ehditä lukea jos ette ole univalmiita kello -- mennessä"- narusta. Silloin tulee kiire iltatoimille. Perheemme iltasatuhetket eivät varmaan siis koskaan lopu. En edes uskalla ajatella sitä päivää?! 

Seuraavassa meidän Top 5 lasten ja koululaiskirja-sarjoistamme:


1. Mikko Mallikas-kirjat

Kuva täältä


2. Risto Räppääjä-kirjat

Kuva täältä


3. Puppe-kirjat

Kuva täältä

4. Disneyn kirjat

Kuva täältä
Kuva täältä
Kuva täältä
5. Vanhat perinteiset tarinat

Punahilkka, Kolme pukkia, Jaakko ja pavunvarsi....


Top-listaa voisi jatkaakin. Timo Parvelat, Nopoloiden kirjat... Pupu Tupunat.. Työssäni lastentarhanopettajana käytän myös kirjoja paljon. Aaaah ja kirjastoreissut ovat ihan parasta! Omia kirjojakin on kertynyt paljon, mutta suurin osa kannetaan kirjastosta. Lukutaito on rikkautta. Se avartaa maailmaa. Rikastuttaa kuuntelun taitoa ja mielikuvistusta... 

Joka perheessä omat tavat. Näin meillä. Miten teillä? 
Osallistu haasteeseen vielä tällä viikolla!

Täältä

2 kommenttia:

  1. Olipa hyvä postaus. Tykkäsin kovasti, jotenkin arkisen tuumaileva ja... no just hyvä. Kiitos :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tuumailua ja arkea, näin on.. Aiheesta onkin niin paljon kirjoitettavaa, että pitäisi tehdä useampi syväluotaava postaus :D

      Poista

Kiitos kommentistasi!